Over ons

Bijna-baantjes is een stichting met als doel om jongeren met een verstandelijke beperking buiten schooltijd ervaringen te bieden op de werkvloer. We verbinden jongeren én hun ouders, aan bedrijven die onze jongeren een Bijna-baan bieden.

Met een Bijna-baan wil de stichting jongeren met een beperking de kans geven om hun toekomstdroom te ontdekken en talenten te ontwikkelen in een bedrijf. Ze wil iets kunnen bieden buiten de gebaande paden die uitgestippeld zijn. Bijna-baantjes realiseert dat jongeren na schooltijd 1,5 tot 4 uur vrijwilligerswerk kunnen doen. En dat op een plek waar hun hart sneller van gaat kloppen. Zo komt de mens achter de beperking tevoorschijn en ontstaat er beweging in de ontwikkeling van de jongeren. 

Oorsprong

Stichting Bijna-baantjes is in 2016 opgericht door Arine van Neutegem. Als moeder van een zoon met een beperking zag zij zijn worsteling in het leven. Ze ontdekte dat dat waar hij mee stoeide, ook voor anderen lastig was. Namelijk om als jongere met een verstandelijke beperking buiten schooltijd ervaringen op te doen op de werkvloer. Want ook deze jongeren gaan de pubertijd in, gaan om zich heen kijken en willen graag, net zoals hun leeftijdsgenoten, een bijbaan.

Vanuit haar idealisme en bevlogenheid wist Arine haar netwerk in te zetten en is de stichting geworden tot wie ze nu is: de afgelopen jaren zijn in totaal al 35 jongeren geholpen aan een Bijna-baantje. Samen met een team van vrijwilligers is hard gewerkt om voor al deze waardevolle jongeren passende taken te vinden, ouders te betrekken en organisaties te overtuigen. We zijn er nog niet want een bijna-baan staat nog niet vermeld in de Dikke van Dale.