Hoe komen jongeren met een beperking aan een bijbaantje? Dat is de vraag waar Stichting Bijna-baantjes antwoorden op vindt. Mario Karssemakers, daagt als bestuurslid jongeren met een beperking graag uit om ervaringen op de werkvloer op te doen. Zo ontdek je de persoon achter de beperking.

 

In gesprek met bestuurslid Mario Karssemakers…

Als je vraagt naar Mario zijn eigen droombaan? Dan antwoordt hij binnen drie seconden. Piloot. Mario zijn pretogen stralen als hij erover vertelt. Maar ook voetbaltrainer, zegt hij erbij. “Die helicopterview en het in beweging zijn, ergens naar toe gaan, dat spreekt mij aan.” Mario ziet de overeenkomsten tussen zijn droombanen en wat hij als leerling coördinator bij het Dieze College deed. Voordat hij met pensioen ging, stond hij dagelijks in contact met de jongeren van het voortgezet speciaal onderwijs. Inmiddels is hij vanuit Bijna-baantjes met jongeren op zoek naar hun eigen droombaan. Mario: “Voor de ene persoon is het vanzelfsprekend om na te denken over een droombaan, voor de ander totaal niet. Ik vind het leuk om met jongeren vooral onbeperkt te ontdekken wat een bijna-baan kan betekenen. Het betekenis geven, is een leuke zoektocht.”

Trots

Vanuit nieuwsgierigheid maakt Mario contact. Ook met de vader en moeder, soms ook met een andere verzorger. Mario wil de persoon achter de beperking leren kennen, dus ook zijn of haar omgeving. In de praktijk krijgen alle ideële bedoelingen van de Stichting vorm.  Mario: “In onze missie streven we ernaar dat de jongere trots is, maar ook de ouders/verzorgers en het bedrijf waar de baan gevonden wordt. Wanneer iemand trots is, verschilt per persoon. Ik ben trots als de jongere door onze tussenkomst weer een perspectief ervaart op persoonlijke ontwikkeling of gewoon werk. Hoe grillig dat soms ook is.

Jongeren zijn op een leeftijd dat het sowieso lastig is, om te weten wat je wilt. Daarom gun ik onze jongeren ook meerdere ervaringen. Het is prima als jongeren al doende ervaren wat wel en niet bij ze past. Een keer een andere bijna-baan of vrijwilligerswerk doen? Prima. Het geeft je op zijn minst de ervaring of je er blij van wordt. “In het eerste contact vraag ik de jongere om een tekening te maken. Ik begin letterlijk met een groot blanco papier en een paar vilstiften. Zo krijgen woorden kracht, kleur en inhoud. En zo ontdek je steeds meer de persoon achter de beperking.”

Ervaren is leren

Zo maakt Mario op een warme zomerdag in 2019 kennis met Jeppe en zijn moeder. Jeppe had zich netjes aangekleed voor de afspraak met ‘meneer Mario’, want Jeppe presenteert zich graag goed. Samen met zijn moeder werd koffie gedronken in het opgepimpte Brugwachtershuisje aan de Zuidwillemsvaart in ’s-Hertogenbosch. Jeppe zat op het speciaal onderwijs en wilde naast school nog wel een bijbaan. Het liefste in het Brugwachtershuisje, want Jeppe vindt de koffietent leuk. Mensen  komen aanfietsen of wandelen voor een koffie en een praatje. Bij Camping koffietent wordt iedereen warm welkom geheten. Jeppe houdt van vrolijkheid en hij ziet het dan ook wel voor zich om de koffie al zingend te serveren. Mario coacht Jeppe bij zijn baan, want van alleen zingen komt geen koffie. De mannen hebben lol en Jeppe vindt zijn draai. De bijna-baan stopt, vanwege het vervoer ernaartoe en terug. De bijbaan leverde Jeppe wel nieuwe fans en inspiratie op voor zijn Youtube-kanaal Jeppe rocks. Jeppe is te boeken voor nieuwe optredens. Natuurlijk ook via Bijna-baantjes die ‘het agentschap’ officieus, maar serieus voert.

Ontdekken wie je bent

Op de hoogte blijven? Wil je vrijwilliger worden van de Stichting? Of wil je gewoon met Mario in gesprek over je eigen Bijna-baan? Misschien wil je wel dat onze bijnabaner Jeppe rockt op jouw bedrijfsfeest. Bijna alles is mogelijk. Neem eenvoudig contact op via info@bijnabaantjes.nl of bel 06 21 61 39 06. Je kan ons natuurlijk ook gewoon volgen. Op bijvoorbeeld Facebook.