Ik weet het niet. Jorn staart naar een wit papier. Hij tekent een vraagteken en meteen erachteraan een uitroepteken?! Om hem heen zitten drie collega’s: Melissa, Lion en Tycho. Ze tekenen emoties van verliefdheid, dromerigheid en blijheid. Met de stiften van Jorn. Jorn heeft een gevulde etui vol met de mooiste stiften. Van die stiften met aan beide kanten een andere dikte. Met ieder een eigen kleurnummer. Een vraagteken is altijd een goed antwoord.

De medewerkers van Brownies&DownieS zijn vandaag allemaal tekenaar. Voor de Stichting Bijna-baantjes. De tekeningen gaan gebruikt worden bij de ‘vragenkaartjes’. Door coronamaatregelingen is het restaurant aan de Hinthammerstraat gesloten. Dat geeft de perfecte gelegenheid om een andere baan te ervaren. Stichting Bijna-baantjes maakt werk van droombanen.

Droombanen

De medewerkers van Brownies&DownieS tekenen hun eigen droombaan. Lion wil videograaf worden. Tijdens het tekenen vertelt hij: “Maar op school zeiden ze dat ik dat niet kon. Ik moest naar dagbesteding. Daar werd ik gek. Bij BD heb ik tenminste leuk werk.”
Jorn wil patissier worden , maar ook glacerrier én chef de partie patisserie. “Op sterren niveau”, zegt hij erachteraan. Inge droomt van het opzetten van een Brownies&Downie’s hotel in Zuid-Frankrijk. De droommuziek op de achtergrond leidt Carlijne af. Ze vertelt dat ze met haar zussen een kook-instagram is begonnen. “Door corona”, zegt ze erover. Misschien wordt Carlijne wel influencer?

Vragen

De creativiteit komt los. De werksfeer in het kantoor van Stichting Bijna-baantjes is gezellig. Nog meer vragen komen naar boven. De jongeren vragen zich af hoe echte tekenaars hun werk doen. Met stiften of op de I-pad? Er hangt ‘een getekend verslag’ aan de wand. Een verslag van een bijeenkomst waarbij veel informatie is besproken. We bespreken de prachtige tekening. Ik vraag me af waarom ik dat zelf niet eens probeer? Vanochtend typte ik nog een verslag, twee kantjes tekst. Zou het niet leuker zijn om een tekening te maken? Ik zet mijn eigen vraagtekens en bedenk me wat ik tegen Jorn zei over zijn tekening: “een vraagteken is altijd een goed antwoord.”

Met nieuwe vragen over de baan van ‘tekenaar’ en een overheerlijke brownie in de maag zwaaien we elkaar vrolijk gedag. Dag Romy, Tycho, Lion, Melissa, Carlijne, Jorn, Merel, Anniek en Jurian. Tot de volgende keer!

 Hoe komen jongeren met een beperking aan een bijbaantje? Dat is de vraag waar de Stichting Bijna-baantjes antwoorden op vindt. De vrijwilligers van de Stichting Bijna-baantjes bieden jongeren met een beperking ervaringen op de werkvloer. Zo krijgen jongeren de kans om hun toekomstdroom te ontdekken en talenten te ontwikkelen in een bedrijf.  Het team creëert bewegingen in de persoonlijke ontwikkeling van deze jongeren. www.bijnabaantjes.nl

Met dank voor de foto’s Ben Nienhuis
van BWCpictures – Ben Nienhuis fotografie.
Alle foto’s staan @(18) Facebook

Ellen de Roos is coördinator bij de Stichting en schreef deze blog. Wil je kennismaken, bijdragen aan de Stichting? Neem dan contact op via ellen@bijnabaantjes.nl of 06 21 61 39 06.